Solsken eller svärta i Los Angeles – jag väljer solskenet, thank you!

Inflygningen över Los Angeles är något av det mest imponerande som jag har varit med om. Låga kullar som håller om staden, solen som sänker sig i stilla havet. Miljontals bungalows med turkosa pooler. Downtown silvergrå siluett som ett utropstecken.

I luften ovanför blir jag lite rörd med allt detta under mig, alla dessa människor som lever och verkar i denna stad. Beverly Hills, Venice beach, Santa Ana, Long beach, Santa Monica, Sunset boulevard, Downtown och slummen där man mördar för lite kokain. Det är svårt att inte röras av en stad som LA och känslan av att flyga ovanför allt detta och se en helhet som delas i så många delar gör mig kanske en aning insiktsfull, men bara en aning för tänk vad mycket som pågår där, fantasierna räcker inte långt.

Vi hyr ett hus av Ronald Rogers i Laguna beach söder om LA en fantastiskt charmig stad precis vid stilla havets kust. Där råder frid och hippiesarna får sova i fred på stranden. Detta är galleriernas mecka och en av Kaliforniens små pärlor. Vi handlar lokala och ekologiska varor på Ralphs. Fiskdiskarna är rika på havets skörd och vindrovorna växer precis som avokado, citroner och apelsiner i vår trädgård. Att komma från influensavintrigt Sverige till detta är en kontrast som kräver närvaro.

Det tar ett tag att landa med själen när man reser till andra sidan jordklotet. Själen hinner inte med att färdas så snabb som kroppen gör i ett flygplan. Fyra dagar tog det för min själ att färdas över atlanten och komma i kapp min kropp. De första dagarna var jag bara en kropp som vandrade omkring. Men att uppleva Kalifornien kräver både en kropp och en själ.

Vi lämnade tryggheten i Laguna beach för att möta ett annat liv i Venice beach. Huset vi hyrde där klarade vi av i 15 minuter innan vi bestämde oss för att hitta något annat, tryggare och vackrare. Det blev ett hotell i Santa Monica istället, med havsutsikt och det var inte billigt. Men det blev som det blev och det blev bra och vi slapp galenskapen på Venice beach. Santa Monica bjöd på springbreak och lyckliga människor men morgontimmarna skvallrade om att natten också kunde vara hård mot de laglösa. Hemlösa rullar ihop sin nattpackning som skyddat dem under natten.

Bakfulla förvirrade vilsna människor som hamnat fel eller brutit upp sina liv i en nattlig fajt. Ångesten efter en natt när solen aldrig vill gå upp, när småtimmarna aldrig går över.

____________
FacebookWhatsAppTwitter