Gryta tillagad av en svensk tiger

Det är Mars.

Tiden går i lagom takt tycker jag. Precis lagom för att jag ska hinna med att förstå min omvärld.

Jag står vid en å. En vacker å där strömt vatten rinner ner längs skogskanten. Den gröna vegetationen klänger sig ner över vattnet och på sina ställen är det öppna små gläntor där solen lyser in. Man kan inte tro att det är mars månad, det är ju så grönt. Solen värmer och jag sitter på en sten med ena foten i ån. Vattnet är verkligen friskt, inte kallt bara friskt och oerhört rent, så rent som det kan vara i Sverige. Runt omkring mig kvittrar fåglarna, det är rena sångskalor och det låter som att fåglarna är lyckliga över att vara tillbaka i Sverige efter sin vinterresa.

Plötsligt ser jag något som kommer flytande i ån. Det kommer närmare och jag ser att det är en flodhäst. Det känns inte konstigt alls att en flodhäst kommer flytande i den norrländska ån. Jag tar fram mobilen för att instagramma Flodhästen. Otroligt, jag får en perfekt bild och lägger ut den direkt. Den flyter eller simmar förbi mig helt oberörd av min existens.

Återigen blir det stilla och flodhästen finns endast kvar i mitt instagramflöde.

Nu kommer något annat simmande längs ån, jag ser inte vad det är men jag tar fram kameran för att vara beredd. Plötsligt ser att det är ett svart vildsvin som kommer simmande, nu blir jag faktiskt lite rädd. Jag har varit med om att möta vildsvin förr och jag vet att de kan vara ganska aggressiva, särskilt om det har kultingar. Naturligtvis har denna sugga fyra kultingar efter sig. Jag sitter ändå kvar på stenen och instagrammar familjen när de passerar. De simmar förbi mig helt oberörda av min existens. Jag får en känsla av att naturen är nära mig idag. Jag skrämmer inte djuren och djuren skrämmer inte mig.

179 pers har gillat bilden med flodhästen. Ingen undrar var jag är eller varför det är en bild på en flodhäst i en norrländsk bäck. Bara gillar, tummar upp och hjärtan. Jag förstår att det är sådana HÄR saker som gillas på Instagram, inte bilder på konst, mat, skidåkning eller annat tjafs. Nu kanske jag får ännu fler följare! Jag blir faktiskt lycklig av tanken.

Uppe längs ån kommer nu något annat simmande, det är något färgglatt. Jag har sett något liknande förr men kan inte komma på. Ja nu ser jag! Det är en svensk tiger såklart. En gul och blå randig svensk tiger med massor av vassa tänder. Den där är ju verkligen ovanlig tänker jag och såklart instagrammar jag djuret som passerar mig i tystnad. Det lustiga är att tigern simmar ryggsim och verkar njuta av solen. Jag ropar hallå men han hör inte. Bara simmar och leker lite nonchalant i vattnet. Jag sträcker ut min hand och får tag i nackskinnet på tigern. Han dryper av vatten och jag lägger honom i min lergryta som jag har med mig.

Jag ringer min sambo och berättar att jag hittat en svensk tiger som jag lagt i en gryta. Han säger att det var ju häftigt och ovanligt etc. Jag undrar om han har någon aning om hur länge den ska ligga i grytan. Långkok blir ju bara bättre och bättre.

Efter många timmar öppnar jag locket och smakar på det mest fantastiska jag någonsin upplevt. Smaken i samklang med den norrländska gröna naturen i full blom redan i mars. Jag är stolt och känner mig odödlig som har fångat och tillagat en svensk tiger.

När jag vaknade skyndade jag mig att skriva ner receptet och googlade ”en svensk tiger”, till min glädje ljuger inte mina drömmar för mig.

Recept Långkok på en svensk tiger

Lägg ner skiten i en gryta

Blanda i kryddor från jordens alla hörn!

Vitlök

Chili

Koriander

Kärlek såklart

Låt stå!

Låt jordens kryddor och ÖVER ta över smaken.

Avnjut grytan tillsammans med nya vänner på en sten vid en norrländsk å.S

____________
FacebookWhatsAppTwitter